Film (Romanian)

FALS TRATAT DE MANTUIRE A SUFLETULUI (2018)

Sorin Toma, inspector la Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securității, e un ins trecut prin viață. Până la 45 de ani a auzit și a văzut minciuna și cruzimea omenească în multe versiuni. Politizarea și obstrucțiile aduse misiunii sale l-au îndârjit și înrăit, astfel că aproape toată învățătura pe care o transmite celui mai tânăr “ucenic” al său, juristul Radu Olar, este una a răzbunării și a amenințărilor la adresa foștilor torționari pe care statul fie nu vrea, fie nu poate să-i judece.
Pe punctul de a renunța la colaborarea lor, Radu îi mai dă totuși acestei relații o șansă în momentul în care cei doi iau contact cu un dosar care atestă colaborarea cu Securitatea a unei fețe bisericești, părintele Iustin Manu. Este dosarul unei cariere, din păcate incomplet. Dar Sorin Toma refuză să lase lucrurile astfel și pornește în căutarea preotului. Întâlnirea, într-o chilie aflată pe un vârf de munte, duce la o confruntare la finalul căreia nici unul dintre cei implicați nu mai mai fi la fel ca înainte.
Cu Ioan Andrei Ionescu, Bogdan Nechifor, Remus Mărginean. Regia: Nicolae Mărgineanu. Scenariul: Bogdan Adrian Toma. Producator: Ager Film România. Data premierei cinematografice: 18 Septembrie, 2018.

CARTURAN (2019)

Puțin peste vârsta de șaizeci de ani, Vasile Cărturan află că e pe cale să moară din pricina unui cancer al stomacului, descoperit prea târziu. Lucrul poate că n-ar crea o mare tulburare în viaţa lui de ins bonom, placid şi înţelept, trăitor la țară, dacă de viaţa aceasta nu s-are lega o întreagă gospodărie şi o mare responsabilitate: creşterea nepotului său, Cristi, în vârstă de patrusprezece ani.
Încercând să se organizeze, Cărturan caută să ducă la îndeplinire câteva lucruri necesare înaintea morții: vânzarea casei si a pământului, transferul banilor într-un cont destinat nepotului, complicata adopție a copilului și – pentru că nu are pe nimeni care să-l pomenească după moarte – o slujbă de pomenire, dar nu una conformă cu obiceiurile locului său de rezidență, un sat liniștit de pe Valea Prahovei. Toate sunt chestiuni care, într-o țară cu norme de trai funcționale, durează luni de zile, iar în locurile unde se derulează viața personajului, de două ori pe atât. Numai că Vasile Cărturan nu are la dispoziție acest timp.
Cu Teodor Corban, Adrian Titieni, Dana Dogaru. Regia: Liviu Săndulescu. Scenariul: Bogdan Adrian Toma și Liviu Săndulescu. Producător: Mandragora Film România, Doppelganger Suedia. Data premierei cinematografice: 8 Noiembrie, 2019.

CARDINALUL (2019)

În 1918, Episcopul greoc-catolic Iuliu Hossu este adus de câțiva politicieni în fața poporului pentru a citi proclamația Unirii Ardealului cu România. 32 de ani mai târziu, el este închis, cu aproape aceiași politicieni dar mai ales cu un mare număr de preoți greco-catolici, în Penitenciarul Sighet.
Obiectivul bolșevicilor e simplu: aceste personalități religioase sunt ultimele “relicve” ale unei societăți considerate dușmănoase și reacționare. Noua unitate româneasca girată de sovietici dupa cel de-al doilea razboi mondial nu admite existența unei biserici paralele celei ortodoxe, mai ales a uneia care să aibă legaturi cu Vaticanul. Astfel, un grup de torționari, sub conducerea vicleanului căpitan de Securitate Horia Argeșanu, face presiuni continue pentru conversiunea religioasa.
În fața acestor presiuni se ridică Iuliu Hossu, la început fără să-și conștientizeze efectiv misiunea, iar la final, după toate cele pe care le-a văzut și le-a trăit alături de camarazii săi de suferință, fără să mai vrea să dea înapoi. Aceasta este povestea sa.
Cu Radu Botar, Mircea Andreescu, Remus Mărginean. Regia: Nicolae Mărgineanu. Scenariul: Bogdan Adrian Toma. Produs de Ager Film România cu sprijinul CNC. Data premierei cinematografice: 20 Noiembrie, 2019.